Tandemasser

[searchandfilter fields=".,category,post_tag" headings=",Wat zoekt u?,Huren of kopen?" submit_label="Zie de beste prijs"  ]
tandemasser aanhangwagen voorbeeld waarbij er twee wielen zijn

Wat is een tandemasser?

Voor aanhangwagens met 2 assen en bijbehorende 4 wielen spreekt men van een tandemasser  of een dubbele as. Vaak wordt aangenomen dat de termen dubbele as en tandemas dezelfde betekenis hebben, maar er zijn verschillen in de definitie van een dubbele as en een tandemas. Een dubbele as wordt gebruikt wanneer de afstand tussen de twee assen meer dan 1 m is maar minder dan 2 m. Als de afstand tussen de twee assen echter minder dan 1 m is, wordt dit een tandemas genoemd .

Verschil tussen dubbele as en tandemas

Het is dus cruciaal hoe ver de twee assen uit elkaar liggen, omdat in caravans met twee assen de wielbasis meestal minder dan 1 m is, spreekt men eigenlijk altijd van een caravan of een tandemas.

Rijdt een caravan met een tandemas stiller?

Je hoort en leest vaak uitspraken als ” met een tandemas heb je een hogere rijstabiliteit ” of ” een caravan met een tandemas loopt veel stiller “.

In feite hebben de grotere voetafdrukken van de vier banden op de tandemas een positief effect op de rijstabiliteit, omdat vier banden een hogere stabiliteit produceert dan twee banden.

Anderzijds wordt de rijstabiliteit ook enorm beïnvloed door andere factoren, zoals het traagheidsmoment (GTM). Hoe zwaarder, langer en breder een caravan, hoe hoger de GTM, wat een negatieve invloed heeft op de rijstabiliteit.

Omdat caravans met een tandemas meestal langer, zwaarder en soms breder zijn dan een enkele as, maakt deze factor zichzelf vaak negatief merkbaar.

Bovendien is de rijstabiliteit afhankelijk van andere factoren, zoals het trekkende voertuig en de juiste lading, dus u kunt hier geen algemene verklaring voor afleggen.

Welke voor- en nadelen heeft een tandemas?

Een tandemas heeft enkele voordelen maar ook enkele nadelen. Als u op zoek bent naar een caravan met een totale lengte van 8 m of meer en ook langer dan 2 ton. Totaal gewicht, mist nauwelijks een model met tandemas.

Een van de voordelen van een Tademachser is dat deze soepeler over gaten en hobbels rolt, omdat niet beide wielen tegelijkertijd over de hobbels rammelen. Ook is een bandenspanning veel minder problematisch in een van de vier banden dan in een van de slechts twee banden.

Aan de andere kant zijn er nadelen: een caravan met een tandemas is bijvoorbeeld moeilijker te verplaatsen in krappe bochten en de onderhoudskosten, bijvoorbeeld voor remmen, zijn hoger.

Bovendien zijn de initiële kosten van een verplaatser in een tandemas aanzienlijk hoger dan die van een enkele as.

Meer informatie zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tandemas

Hier hebben we de voor- en nadelen opnieuw duidelijk samengevat:

Voordelen:
  • Minder kantelgevoelig
  • Meer comfort bijv. Met gaten
  • Meer veiligheid bij het uitblazen van banden
  • Hogere maximale last
Nadelen:
  • Hogere onderhoudskosten
  • moeilijker te rangschikken
  • Aankoop van een verhuizer aanzienlijk duurder
  • groter trekkend voertuig nodig

Wanneer heb ik een caravan met tandemas nodig?

Voor de meeste caravanfabrikanten varieert het modellengamma van caravans (op enkele uitzonderingen na) met een enkele as tot een lichaamslengte van ongeveer 5,50 m en een maximaal toegestaan ​​totaalgewicht van 2.000 kg.

De gewichtslimiet is gebaseerd op de selectie van beschikbare assen op de markt. In de regel kunnen enkele assen slechts tot maximaal 2.000 kg worden belast.

Wie een caravan met een lichaam van 6m lengte of meer en meer dan 2t wilt rijden (totaal gewicht), moet meestal zijn toevlucht nemen tot een caravanmodel met tandemas.

Voor modellen met een tandemas ligt het totale gewicht van de caravan meestal tussen 2.200 kg en 2.700 kg.

Een caravan met bijvoorbeeld een totaalgewicht van 2500 kg heeft een overeenkomstig krachtig trekvoertuig nodig.

Trekkende voertuigen met een toegestane aanhangwagenbelasting van 2500 kg en meer zijn echter relatief groot en zwaar en hebben daarom meestal een bruto voertuiggewicht van ruim 2000 kg.

Wilt u er een kopen of huren? Zie de volgende links: https://tandemasser-aanhanger.nl/caravan-kopen/ https://tandemasser-aanhanger.nl/caravan-huren/

Kan een tandemasser caravan met de hand worden gemanoeuvreerd?

Vanwege de twee dicht bij elkaar geplaatste assen kan een caravan met een tandemas veel “ongewild” rond kleine bochten bewegen dan een caravan met slechts één as.

Een tandemas kan ook met de hand worden gemanoeuvreerd, maar veel zwaarder. Men moet daarom voorzichtig zijn als een grote straal in bochten rijden en mogelijk een van de twee assen ontlasten met behulp van het maximale steunwiel.

Als u de dissel volledig omhoog draait met het steunwiel , ontlast u de vooras en draait u de dissel zo ver mogelijk naar beneden , dan ontlast u de achteras. In de praktijk werkt de eerste variant meestal beter omdat het jockeywiel niet langer bestuurbaar is in lage positie.

Tandemasser huren / kopen?

Deze website geeft zowel informatie over de tandemas als informatie over de verschillende aanbieders qua kopen of huren. Zie: https://tandemasser-aanhanger.nl/vergelijk/